بسم الله الرحمن الرحیم
عامل اصلی بدبختی انسان ها
تفسیر آیه 8 فاطر
خانم دکتر رحمانی عضو هیات علمی بخش فلسفه و کلام اسلامی دانشگاه شیراز
أَفَمَن زُیِّنَ لَهُ سوءُ عَمَلِهِ فَرَءَاهُ حَسناً فَإِنَّ اللَّهَ یُضِلُّ مَن یَشاءُ وَ یهْدِى مَن یَشاءُ فَلا تَذْهَب نَفْسک عَلَیهِمْ حَسرَتٍ إِنَّ اللَّهَ عَلِیمُ بِمَا یَصنَعُونَ (فاطر : 8 )
آیا کسى که عمل زشتش در نظرش زیبا جلوه داده شده و آن را کار نیکى مى بیند با کسى که خوب را خوب و بد را بد مى بیند یکسان است؟ هرگز، ولى این خدا است که هرکس را بخواهد گمراه و هرکس را بخواهد هدایت مى کند. پس تو (اى پیامبر رحمت صلی الله علیه و آله و سلم) جان خود را در حسرت و اندوه آنان، هلاک مکن که خدا به آنچه مى کنند دانا است.
کلمه «حسرات» جمع «حسرت» است، که به معناى اندوه از چیزى است که فوت شده است. و مراد از «نفست بر ایشان نرود» این است که تو خود را با اندوه از اینکه چرا اینان ایمان نمى آورند، هلاک مکن. حالا که معلوم شد هدایت نیکان و ضلالت بد کاران از جانب خداوند است البته نه هدایت و اضلال ابتدایی بلکه هدایت و اضلالی که نتیجه اعمال سابق هر فردی است، پس دیگر جا ندارد به خاطر اینکه به تو کافر شدند و تو را تکذیب کردند، از شدت اندوه، خود را هلاک کنى؛ چون این خدا است که به کیفر کفرشان و اینکه بد را خوب دیدند، نمى گذارد ایمان بیاورند، و خدا به آنچه که مى کنند داناست، امر بر او مشتبه نمى شود، و با آنها جز به حق رفتار نمى کند، و جز به حق کیفرشان نمى دهد.(المیزان، جلد 17 : 23)
از آنجایی که رسول گرامی صلی الله علیه و آله بعد از اینکه آیاتی روشن و حجتی آشکار از سوی خداوند عرضه داشتند از اینکه برخی همچنان در مسیر هدایت قرار نمیگیرند، ناراحت بودند، خداوند متعال می فرماید که اندوهی نداشته باشند زیرا اگر ناراحتی ایشان از گمراهی آنان باشد، خداوند به آنان عالم است و اگر بخواهد میتواند آنان را هدایت کند. (تفسیر کبیر ج 26: 224)
منابع :
-طباطبایی،سید محمد حسین، ترجمه تفسیر المیزان، جلد17 (نسخه الکترونیکی)
-فخر رازی، تفسیر کبیر، جلد 26، (نسخه الکترونیکی)
© کلیه حقوق این وب سایت محفوظ می باشد . طراحی و پیاده سازی شده توسط : همایش نگار ( ویرایش 10.0.4)