به نام خدا
از مجموعه طرح های کنگره جهانی محمد (ص)، پیامبر رحمت
یک امت، یک پرچم
نام محمد است اذان بر اذان بلند
پـرچـم فـراز گـنبد گـردون بـرآوریم
«پرچم»، «بِیرَق» یا «دِرَفش» یکی از شعائر و نمادهای اصلی معرفی فرهنگها، تفکرات و ملتها و آیینهاست و از دیرباز در موقعیتها یا رویدادهای مختلف استفاده میشود در دوران صدر اسلام از علم و بیرقهای مربوط به دین اسلام برای مشخصشدن جبههی حق استفاده شده است.
پرچمها دارای اهمیت منحصربه فردی هستند که جنبهی جهانی یا مخاطبان خاص دارند. یک پرچم، در هر موقعیت، حامل یک پیام قوی است که بهعنوان بیانی صامت و در عین حال شیوا می باشد.
پرچمها یک سیستم قابل درک جهانی برای ارتباط سریع و کارآمد اطلاعات به شمار میروند و بهعنوان نمادهای قدرتمند در جنبشهای سیاسی و اجتماعی، مراسمهای مذهبی، رویدادهای عزاداری و یادبود و... تجسم هویتهای جمعی، باورهای مشترک و تجربیات مشترک ما اعم از شادی، غم و اندوه و افتخار هستند که معنای آنها بسیارفراتر از تفاسیر رایج است
پرچمها در تاروپود آیینها، مناسبتها، تجمعات و جنبشهای ما تنیده شدهاند و به یک هدف یا ایده هویت بصری، رنگ، فرم و نماد میبخشند. از همینرو، آنها را نه تنها بهعنوان نماد ملتها یا گروهها، بلکه بهعنوان نمادهای تجربیات مشترک بشری باید در نظر گرفت.
پرچمها به دیدگاههای سیاسی، اعتقادات معنوی و تجربههای شادی، اندوه و یادآوری و افتخارات ما رنگ میبخشند و به ما این امکان را میدهند که احساسات و ایدههای پیچیده را به زبانی قابل درک برای عموم جهانیان بیان کنیم.
در چندسالی که گروه افراطی داعش توانسته است، توجه بینالمللی را با ایجاد خلافت خودخواندهی اسلامی در نواری گسترده در سوریه و عراق، به خود جذب کند؛ سازوکار تبلیغاتی قوی خود را برای همگان ثابت کرد.
یکی از مشخصترین علامت این گروه، پرچم سیاه و سفیدِ آراسته به حروف عربی آنهاست. در زمینهی سیاه این پرچم، با کلماتی به رنگ سفید نوشته شده: «لااله الا الله» و در قسمت پایین این پرچم، یک دایرهی سفید مزین به سه کلمهی مقدس «محمد رسول الله» است که به روایتی شبیه مهر و موم پیامبر اکرم (ص) است. مشابه آنچه که رسول خدا، برای مهرکردن پاکت نامه استفاده میکردند. این عبارت، برای اعلام ایمان در سراسر جهان اسلام استفاده میشود و بهعنوان شهادت به مسلمانی شناخته شده است. عبارت شهادت و مهروموم پیامبر (ص) از نمادهای مهم میان تمامی مسلمانان است.
پرچمهای سیاه یا سفید یا تکرنگ یک سنت قدیمی در فرهنگ شرق باستان، عربی و اسلام بود و براساس تحقیقات برخی مورخان، یکی از بیرقهای پیامبر (ص)، به رنگ سیاه و سفید بوده است که در حال حاضر، گروههای تروریستی تکفیری و داعشی با سوءاستفاده از این سنت و برای مشروعیتبخشیدن به خود، از این نماد بهره میبرند و از این پرچم برای بیان معانی دینی و سیاسی، استفادهی سوء میکنند.
کوتاه سخن آنکه، پرچم سیاه داعش که بسیاری را دچار «اسلامهراسی» کرده، بهطوری که بسیاری از مردم جهان، تحتتأثیر فضای رسانهای، دین مبین اسلام را به اشتباه با این نماد و پرچم میشناسند. این درحالیست که از سوی جریانهای اصیل اسلامی تقریبا هیچ جایگزینی برای آن ارائه نشده است. این ماجرا درکنار تمام فعالیتهای افراطگرایانه و اسلامهراسانهی پیوسته و دیرینه و اهانتهایی که به قرآن کریم و ساحت مقدس پیامبر اکرم (ص) در طول این سالیان رخ داده است، ما را بر آن داشت تا ضمن انتخاب و طراحی پرچمی نمادین برای تجمیع امت اسلامی، طرح به اهتزاز درآوردن این پرچم در سطح جهان را به اجرا درآورده و صدای پرمهر آن پیامآور رحمت را به گوش جهانیان برسانیم.
در این پرچم تلاش شده با استفاده از یک نام اصلی و تفسیر جزیی آن به صورت کوتاه، با ترکیبی از رنگهای مثبت در فرهنگ اسلامی و پذیرفته شده در ادیان توحیدی، علاوه بر القای فضای تمدنی مربوط، هر یک از عناصر به صورت جداگانه بخشی از مفاهیم مربوط به فرهنگ اسلامی (زاییده از تعالیم نبوی) منعکس کنند.
استفاده از خطوط اسلامی مشترک بین تمام مسلمانان (با تکیه بر اقلام سته)، رنگهای شاد و کنشگر و در کنار آن آرامشبخش و همچنین توجه به رنگهای مشترک بین پرچمهای اسلامی (سبز) از مقدمات طراحی این پرچم بوده است. همچنین به موارد زیر نیز در طرح "یک امت؛ یک پرچم" توجه شده است:
1- بخش اصلی طراحی این پرچم نشان نوشته محمد (ص) است که اقتباسی از خطوط ثلث و نسخ با نگاه گرافیکی است.
2- رنگ طلایی محمد (ص) بازنمود رنگ گنبد مکانهای مذهبی اسلامی و دیگر ادیان توحیدی است. نماد روشنی و خورشید و نور و معنویت است. همچنین در روانشناسی رنگ ها، طلایی نماد دانش، عقل، مهربانی، موفقیت و پیروزی، قدرت و سخاوت است.
3- رنگ سبز پس زمینه در فرهنگ شیعی اسلامی:
4- شعار محمد (ص)، پیامبر رحمت هم که برآمده از تعالیم اسلامی و عبارت قرآنی "رحمه للعالمین است".
پرچم محمد (ٌص)، پیامبر رحمت نخستین بار ابتدای هفته وحدت سال 1400 در علم های پرچم شهری شیراز، سومین حرم اهل بیت (ع) به اهتزاز در آمد. سپس در سال 1401 شهرهای دیگری همچون چابهار به این پویش اضافه شدند. در این مدت این پرچم به مسئولین کشور نیز هدیه داده شد تا به تدریج مقدمات یک اتفاق بزرگ ملی در این زمینه فراهم گردد. در ادامه و در ابتدای هفته وحدت سال 1402 پیشنهاد شده است این پرچم به طور همزمان و هماهنگ با پوشش رسانه ای و حضور مردم و مسئولین در شهرهای مختلف کشور اجرا شود که طرح کامل اجرایی آن ارائه شده است. همچنین تلاشهایی برای ملحق شدن شهرهای دیگری از جهان به این پویش صورت خواهد گرفت اما تلاش اصلی به منظور جهانی شدن این پویش در سال 1404 که هزار و پانصدمین سال میلاد پیامبر است خواهد بود و انشاالله به صورت همزمان و در ابتدای هفته وحدت این پرچم در شهرهای مختلف جهان به اهتزاز درآید.
مشاهده گالری تصاویر اهتزاز پرچم شهر شیراز
© کلیه حقوق این وب سایت محفوظ می باشد . طراحی و پیاده سازی شده توسط : همایش نگار ( ویرایش 10.0.4)